Polityka prywatności

RKKW – Kwaśnicki, Wróbel & Partnerzy – Radcowie Prawni sp. p. z siedzibą w Warszawie (dalej jako „RKKW”) dokłada wszelkich starań, aby chronić prywatność użytkowników serwisu internetowego http://prawobiznesu.com RKKW stosuje wszelkie niezbędne środki mające na celu zabezpieczenie danych przed ich utratą, zniszczeniem, ujawnieniem, dostępem osób niepowołanych czy niewłaściwym ich wykorzystaniem. Na tej podstronie znajdziesz podstawowe informacje na temat wykorzystywanych przez nas danych.

1. Kto jest administratorem danych?

Administratorem Twoich danych jest Kancelaria RKKW – Kwaśnicki, Wróbel & Partnerzy – Radcowie Prawni sp. p. z siedzibą w Warszawie, ul. Wilcza 46, 00-679, zarejestrowana w rejestrze przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonym przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000337285, NIP: 5213540088, REGON: 142011396.

Z administratorem możesz się skontaktować drogą elektroniczną poprzez adres e-mail: office@rkkw.pl; telefoniczne pod numerem telefonu +48 22 541 70 80 lub pisemnie na adres siedziby RKKW.

2. Jakie dane przetwarzamy?

W celu umożliwienia komentowania artykułów, publikowanych na naszej stronie internetowej, oraz odpowiedzi na zapytania zadane w formularzu kontaktowym, RKKW wykorzystuje dane identyfikujące, w tym pseudonim, imię i nazwisko, adres e-mail, adres IP, podpis używanej przez Ciebie przeglądarki internetowej.

3. W jakim celu przetwarzane są moje dane osobowe?

RKKW wykorzystuje Twoje dane do następujących celów:

  • umożliwienie komentowania treści publikowanych na naszej stronie internetowej,
  • komunikowania się z Tobą za pomocą poczty e-mail,
  • udzielanie odpowiedzi na pytania zadane przez Ciebie w formularzu kontaktowym, który dostępny jest pod następującym adresem: http://rkkw.pl/kontakt/.

4. Jakie są podstawy prawne przetwarzania moich danych?

Przetwarzanie Twoich danych osobowych przez RKKW opiera się na Twojej zgodzie, jeżeli wyraziłeś ją kontaktując się z nami za pomocą formularza kontaktowego bądź zaakceptowałeś oświadczenie dotyczące przechowywania plików cookies (tj. art. 6 ust. 1 lit. a RODO).

Przetwarzanie Twojego adresu IP oraz podpisu używanej przeglądarki ma miejsce dla celów bezpieczeństwa oraz w celu wyeliminowania ewentualnych nadużyć w systemie komentarzy (np. spamu), co stanowi uzasadniony interes prawny administratora (tj. art. 6 ust. 1 lit. f RODO).

Pamiętaj, że wszystkie dane osobowe, które RKKW wykorzystuje, pochodzą bezpośrednio od Ciebie, tj. przekazujesz je, wypełniając formularz kontaktowy czy też pozostawiając komentarz pod treściami publikowanymi nad naszej stronie internetowej.

5. Jak długo przetwarzane są moje dane osobowe?

To, jak długo będziemy przetwarzać Twoje dane osobowe, zależy od podstawy prawnej ich przetwarzania tj.:

  • w przypadku, gdy RKKW przetwarza Twoje dane osobowe na podstawie zgody, okres przetwarzania trwa do momentu wycofania przez Ciebie tej zgody, wyrażenia sprzeciwu lub zgłoszenia żądania usunięcia Twoich danych;
  • w przypadku, gdy RKKW przetwarza Twoje dane osobowe na podstawie uzasadnionego interesu administratora danych, okres przetwarzania trwa do momentu ustania ww. interesu lub zgłoszenia przez Ciebie sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

6. Czy RKKW udostępnia moje dane innym podmiotom?

Jeśli będzie to uzasadnione, RKKW może przekazywać Twoje dane osobowe innym podmiotom, jednak wyłącznie zaufanym partnerom, wśród których są:

  • dostawcy usług marketingowych, firmy hostingowe, dostawcy oprogramowania;
  • Google LLC z siedzibą w Mountain View, Kalifornia, Stany Zjednoczone (dostawca usługi Google AdWords).

7. Czy RKKW udostępnia moje dane podmiotom trzecim spoza EOG?

RKKW może przekazywać Twoje dane również do państw zlokalizowanych poza terytorium Europejskiego Obszaru Gospodarczego oraz organizacjom międzynarodowym, a mianowicie Google LLC z siedzibą Mountain View, Kalifornia, Stany Zjednoczone (dalej jako: „Google”).

Google jest podmiotem certyfikowanym w ramach programu EU-US Privacy Shield (Tarcza Prywatności UE-USA). Oznacza to, iż Google jest zobowiązane do zachowania takich samych standardów w zakresie bezpieczeństwa Twoich danych osobowych, jakie obowiązują na terenie Unii Europejskiej.

8. Pliki cookies

Serwis internetowy http://prawobiznesu.com (dalej jako: „blog”) wykorzystuje pliki cookies (tzw. „ciasteczka”). Pliki cookies to małe pliki tekstowe instalowane na Twoim komputerze, innym urządzeniu lub w Twojej przeglądarce. Gromadzą i przechowują one informacje co do Twoich preferencji odnośnie korzystania z naszego bloga.

Pliki cookies wykorzystywane są do następujących celów:

  • analizy Twojego zachowania na blogu, celem dostosowania publikowanych na nim treści do Twoich zainteresowań,
  • tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z bloga, co umożliwia nam ulepszanie jej struktury i zawartości,
  • analizy danych statystycznych dotyczących zachowania innych użytkowników bloga, w celu jego optymalizacji,
  • zapewnienia bezpieczeństwa i niezawodności działania bloga.

Pliki cookies nie służą do identyfikacji tożsamości użytkowników, nie są szkodliwe dla komputerów czy innych urządzeń służących do przeglądania stron WWW, jak również nie powodują zmian konfiguracyjnych w oprogramowaniu oraz na urządzeniach przeznaczonych do przeglądania stron WWW.

W ramach bloga wykorzystywane są dwa rodzaje plików cookies, tj. „sesyjne” oraz „stałe”. „Sesyjne” pliki cookies są automatycznie usuwane po zamknięciu okna przeglądarki. Natomiast „stałe” pliki cookies przechowywane są na urządzeniu końcowym użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez użytkownika.

Pamiętaj, że w każdym czasie możesz samodzielnie zmienić ustawienia dotyczące plików cookies, określając warunki ich przechowywania i gromadzenia. Zmian możesz dokonać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej. Możesz między innymi zablokować automatyczną obsługę plików cookies, bądź też żądać uzyskiwania informacji o każdorazowym przesyłaniu plików cookies nam lub osobom trzecim. Pliki cookies możesz również usunąć z dysku twardego Twojego komputera lub innego urządzenia przenośnego, za pomocą którego korzystasz z naszego bloga.

Na blogu korzystamy również z usług Google Analytics, w ramach których wykorzystywane są pliki cookies gromadzone na Twoim komputerze, innych urządzeniach lub w Twojej przeglądarce internetowej. Informacje wygenerowane przez pliki cookies odnośnie sposobu korzystania z bloga są przekazywane i archiwizowane przez Google na serwerach znajdujących się w USA. Google wykorzystuje zgromadzone pliki cookies dla celów monitorowania Twoich zachowań na blogu oraz opracowywania na tej podstawie raportów w przedmiocie aktywności użytkowników korzystających z naszego bloga. Pozwala to nam na dostosowywanie treści publikowanych na naszym blogu do Twoich zainteresowań oraz preferencji.

9. Jakie prawa mi przysługują w związku z przetwarzaniem danych?

Oprócz prawa do wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych lub prawa do rezygnacji z otrzymywania newslettera, przysługuje Tobie również prawo do:

  • dostępu do swoich danych;
  • sprostowania swoich danych;
  • usunięcia swoich danych;
  • ograniczenia przetwarzania swoich danych;
  • przeniesienia swoich danych.

Niezależnie od powyższego możesz złożyć skargę od krajowego organu nadzoru (Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych) w sytuacji, gdy RKKW naruszy przepisy Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 26 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych).